2016. július 27. - Forrás Blog

Ízesítsük meg a forróságot!

Nem kell, hogy a kánikula idén is étvágytalanságot és állandó fáradságot hozzon. A nyár finom és energikus is lehet!

photo-1465161369288-3bc81513677b.jpg
Javában tart a nyár, szervezetünk próbál hozzászokni a kánikulához. Amikor a hőmérők higanyszála 30 fok fölé kúszik, nem csak melegünk van, fáradékonyabbak vagyunk és rosszul alszunk éjszaka, de az étvágyunk sem az igazi. A legtöbb ember úgy érzi, semmit sem kíván. Pedig az ügyesen összeválogatott fogások segíthetnek, hogy könnyebben átvészeljük a kánikulát! De milyen étellel pótolhatjuk az energiát és mivel tölthetjük fel hatékonyan a szervezetünket?

 

Félre a nehéz ételekkel!

 A nyári melegben a szakemberek sem javasolják a nehéz, zsíros ételeket és a több fogásos ebédeket vagy vacsorákat. A dietetikusok szerint nyáron különösen érdemes szem előtt tartani az „inkább sokszor keveset” bölcsességét, vagyis inkább többször étkezzünk és válasszunk könnyű, friss ételeket. Ilyenkor könnyebben hozzájutunk a finom lédús zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fogyasszuk őket minél gyakrabban!

 Egy jó leves mindent megold

 A nagy melegben a folyadékpótlás elengedhetetlen, nem véletlen, hogy ilyenkor a leveseket mindenki jobban kívánja. Lehet forró vagy jéghideg, készüljön zöldségek vagy gyümölcsök felhasználásával: a leves nem hiányozhat a nyári menüből! A melegben jobban esnek a friss, fanyar, könnyű ízek, így érdemes a nyár olyan sztárjaihoz fordulni, mint a sóska, a paradicsom vagy akár meggy és az őszibarack. Aki eddig nem próbálta, annak itt az alkalom, hogy megkóstolja a spanyolok hideg zöldséglevesét a gazpachot, vagy a hűvösen is nagyon finom olasz minestronét.

 Hal minden mennyiségben

 A húsételek, különösen a vörös húsok nem előnyösek a nyári melegben. A szervezet nehezebben emészti meg őket, így ne csodálkozzunk, ha egy nagy tányér pörkölt vagy töltött káposzta elfogyasztása után fokozottan izzadunk és az étel „feldolgozása” minden maradék energiánkat felemészti. Ha mindenképp húsra vágyunk, válasszunk sovány csirkét vagy pulykát. Legideálisabb természetesen a hal, ha tehetjük, fogyasszunk belőle minél többet a nyári időszakban. Nem számít, hogy tengeri, vagy édesvízi, hogy friss vagy fagyasztott, a lényeg, hogy panír nélkül, minél kevesebb zsiradék felhasználásával készítsük el.

Saláta varázs

Húsok mellé – de akár helyette is - alapételnek tekinthető a színes nyári saláták kavalkádja. Készíthetünk olyan klasszikusokat, mint a sopszka, a caprese vagy a görög saláta, de saját ízlés szerint is összerakhatjuk bármilyen zöldségből a frissítő nyári fogásunkat. Remek választás lehet még nyáron a lecsó, amelynek minden országban megvan a maga változata, a ratatouille-től a peperonata-ig. Érdemes utána olvasni és akár mindet kipróbálni még idén nyáron.

Jöhet a desszert is!

Sokan a desszertekre esküsznek a nyári melegben. Az lehet, hogy jobban esnek, mint a húsos ételek, de nem árt vigyázni velük. Egy-egy könnyű fagylalt, túró vagy joghurtkrém még belefér esténként, de a legjobb választás mégis a gyümölcs. Kevésbé hizlal, nagyon sok vitamint tartalmaz, ráadásul emésztése nem köti le annyi energiánkat. Finom ételeket enni tehát a kánikulában is lehet, sőt kell is. Ha ügyelünk rá, hogy könnyen emészthető, lehetőség szerint tápanyagban gazdag és lédús ételeket fogyasszunk, mellé pedig sok folyadékot iszunk, sokkal könnyebben megy majd a napi rutin még a legforróbb kánikulában is.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebook-on és az Instagram-on is!

süti beállítások módosítása