Vajon mit tehetünk a húsvéti készülődéskor azért, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen majd a várva várt ünnepi étel? Az alábbiakban nem csak a mi ötleteinket olvashatja el, hanem azt is megnézheti, hogyaz ötcsillagos sárvári Spirit Hotel mesterszakácsa hogyan készíti a húsvéti bárányt.
A húsvét igazi örömünnep, és mint ilyen, természetesen nagy lakomával jár együtt a számtalan színes szokás mellett. A hosszú böjt után ilyenkor finom húsok kerülnek ismét az asztalra, amelyek a magyaros konyha hagyományai szerint amilyen ínycsiklandóak, olyannyira táplálóak és zsiradékban gazdagok. Böjt után azonban hirtelen és nagy megterhelést jelenthetnek ezek a gyomornak, és könnyen engedhetünk annak a csábításnak is, hogy egy egészséges és viszonylag zsírszegény böjtös étrend után egy csapásra visszatérjünk a kevésbé egészséges, koleszterinszint növelő táplálkozáshoz. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie, hiszen a húsvéti húsok egészségesen is tálalhatók!
Sonka és bárány zsír nélkül
A két leggyakoribb húsvéti étel a főtt sonka és a bárányhús. Mindkettő rendkívül ízletes, de a bárányhús amellett, hogy B12 vitaminban, niacinban és riboflavinban is gazdag, és fogyasztása jótékony hatással van a lép és a vese működésére, kifejezetten sok telített zsírsavat tartalmaz és kalóriában is bővelkedik. Sajnos a bárányhúsban található telített zsírok nagy mennyiségű bevitele hozzájárul a szívbetegség kockázatához és növeli a vér koleszterinszintjét, és mivel kalóriában is gazdag, ezért a gyakori fogyasztása könnyen hízáshoz vezethet. Ha szeretnénk a bárányt a lehető legegészségesebb formájában fogyasztani, akkor érdemes a zsírban szegény részeket – combot és karajt – feldolgozni. A legjobb, ha levesnek készítjük el sok ízletes és friss zöldséggel, ha pedig főfogásnak tálaljuk, akkor jól átsütve, rozmaringgal, balzsamecettel és fokhagymával fűszerezve készítsük el. Egy másik jó példa a húsvéti bárány elkészítésére, ha a sárvári Spirit Hotel mesterszakácsa által javasolt receptet követjük az alábbiak szerint
A sonka elkészítésekor az egészséges táplálkozásért akkor tehetünk a legtöbbet, ha már a főzés előtt megszabadulunk a nagyobb zsírrétegektől és nagyon lassú tűzön, hosszan főzzük. A színhús már jóval kevésbé árt a koleszterinszintnek, sőt nyugodtan tekinthető sovány húsnak is, így lelkiismeret furdalás és különösebb egészségügyi kockázatok nélkül fogyaszthatjuk.
Zöldséget zöldséggel!
A húsok helyes elkészítése mellett az egészségünkért akkor tehetjük a legtöbbet, ha odafigyelünk, arra, hogy mit fogyasztunk ezekhez a főételekhez. Érdemes mellőzni a fehérkenyeret, és a különféle tésztaféleségeket mind a köretben mind a levesben – például csipetkét, galuskát –, és helyettük az ízélményt pótoljuk minél több szezonális zöldséggel. Rendkívül jó ilyekor például a kiváló immunerősítő hírében álló torma, a C vitaminban és daganat ellenes anyagokban bővelkedő petrezselyem, az ízületi gyulladásokra, allergiára és szívbetegségek megelőzésére nagyszerű retek, és természetesen az érelmeszesedés és még egy sor baj ellen kiváló újhagyma, amely egymagában is gyógyír rengeteg betegségre. A teljesség igénye nélkül ez utóbbiban ezek a hasznos anyagok találhatóak meg: C-, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink.
Az egészséges húsvéti étkezéssel kapcsolatban tehát elsősorban azt érdemes szem előtt tartani, hogy sovány húsokban és zöldségekben gazdag legyen a menü,és a böjt után érdemes mértéktartóan, de gyakrabban enni (csipegetni), hogy ne viselje meg a gyomrunkat az ünnepi lakomázás!