2017. augusztus 16. - Forrás Blog

Gyógynövényekkel egészségünk megőrzéséért

A gyógynövények legrégebben ismert természetes segítőtársaink a betegségek megelőzésében, gyógyításában. 

istock_68549279_xlarge.jpgMár 5000 évvel ezelőtti, sumér írásos leletek is arról tanúskodnak, hogy őseink tisztában voltak az egyes gyógynövények pozitív hatásaival. A gyógynövények azonban egyáltalán nem a múlt képviselői, azóta is kiemelkedő szerepük van közérzetünk javításában, számos testi tünetünk enyhítésében.

A gyógynövényekhez kapcsolódó tudásunk egyetemes, a különböző kultúrákban sok esetben egymástól függetlenül ugyanazokra a célokra használtak egyes növényeket. A Hévízi-tó partján is őshonos fehér fűz például a világ számos részén ismert gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról. Épp az ehhez hasonló növénygyógyászati ismeretek vezettek el a gyógyszerek előállításához.

„Semmit nem találunk a legmodernebb gyógyszerek között, amelynek csíráját meg ne lelnénk az elmúlt idők gyógyszereiben” – írta a 19. századi francia filozófus, Émile Littré. Szavai mai is helytállóak, becslések szerint a modern gyógyszerek 25%-a gyógynövény-hatóanyagú.

A gyógynövényeket persze nem csak a patikákban, gyógyszer formájában kereshetjük. Számos gyógyhatású készítmény, táplálékkiegészítő vagy kozmetikum alapanyagát képezik, sőt, akár mi magunk is sokféleképpen elkészíthetjük őket. Az elkészítési módtól és céljainktól függően beszélhetünk teákról, forrázatokról, főzetről, fürdőkről, pakolásokról, kenőcsökről, olajokról, tinktúrákról, préslevekről, növényi nedvekről.

Az elkészítés után röviddel elfogyasztott teák szárított növényi részekből készülnek. A forrázathoz levelek, virágok szükségesek, míg főzetet kéregből szokás készíteni, hideg vizes áztatással, forralással, leszűréssel. Hagyományos fürdőnket is különlegesebbé tehetjük egy-egy hozzáadott gyógynövénnyel. Fájós ízületeinknek egy tömény, alkoholos tinktúra tehet jó szolgálatot, bedörzsölve vagy borogatásként. Olajos kivonatok formájában, külsőleg fájdalomcsillapító, hámosító hatással bírnak egyes gyógynövények. Utóbbi hatásuk a szépségápolásban is komoly szerephez jut. Belsőleg nyálkahártya-problémákat, fekélyeket kezelhetünk gyógynövények olajos kivonatával.

Szeretnénk, ha szállodánk vendégei minél több formában megtapasztalnák a gyógynövényekben rejlő kellemes hatásokat. Hisszük, hogy felüdülés lesz kipróbálni egy gyógynövényekkel, aromaolajokkal dúsított fürdőt és pakolást, vagy elkortyolni egy gyógyteát a böjt részeként. A kényeztetés sem maradhat el, erről a növényi hatóanyagokra épülő mySPIRIT skincare exkluzív kozmetikai kezelés gondoskodik.

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebook-on és az Instagram-on is! 

süti beállítások módosítása