2017. február 27. - Forrás Blog

Ép testben derűs a lélek

Átmeneti rossz kedvünk vagy tartós lehangoltságunk hátterében sokszor nem a lélekre ható terhek vagy a psziché rejtelmes megbetegedése áll, hanem nagyon is gyakorlatias okok. A boldogtalan, kimerült lélek azonban nehezen ismeri fel, hogy a jobb közérzethez nem őt magát kell ápolni és gyógyítani, hanem azt a testet, amelyben lakik.

o6kg920.jpg

A római bölcsesség ezt így fogalmazta meg: ép testben lehet ép a lélek.

A test és lélek harmóniája kényes dolog: bármelyik sérül, azt a másik is megszenvedi. Az állandósult lelki terhek, a feldolgozatlan pszichés traumák és a túlzott, mindennapos stressz éppen úgy károsítja a testet, mint ahogy beteggé teszi a lelket, ha tartós egészségügyi problémákkal küzd a testünk, vagy egyszerűen csak elhanyagoljuk azt, és nem adjuk meg neki, amire szüksége van. Egészen hétköznapi dolgokról van szó: regeneráló alvásról, az idegeket felpezsdítő és a vér keringését serkentő mozgásról, ami erősíti és ruganyossá teszi az izmokat és izületeket is, és tápláló, ízletes ételekről, amelyek feltöltik a szervezet energiaraktárait.

A test és lélek egymásrautaltságával évezredek óta tisztában van számos keleti kultúra, amely különleges tudományokat fejlesztett ki erre a holisztikus szemléletre alapozva – elég, ha csak a kínai spirituális gyógyítókra vagy az indiai ayurvédára gondolunk. A nyugati kultúrák is tudják már a görögök és rómaiak óta, hogy a lélek elégedettségéhez nélkülözhetetlen a test egészsége – ma ezt a szemléletet egyetlen szóban foglalják össze a mi civilizációnkban: wellness.

Ezt a kifejezést, amelyet talán úgy lehetne legjobban lefordítani, hogy „érezd jól magad!” 1950-ben alkotta meg Dr. Halbert L. Dunn amerikai orvos, a wellbeing (jó közérzet) és a fitness (jó kondíció) szavakból. Nézete, hogy egy ember jó közérzetének, lelki derűjének egyik fő letéteményese, hogy egyre magasabb szintre emeli a testi egészségét robbanásszerűen terjedt el. Ez a gondolat ma már része a mindennapjainknak, és egész iparágak épültek rá, hogy kielégítsék az emberek wellness iránti igényét. Nem másról szól ez, mint a lélek örömének kereséséről, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy mennyire felderíti a lelkünk egy jó vacsora, egy kényeztető masszírozás vagy egy alapos edzés, vagyis azok az alkalmak, amikor a szervezetünk végre megkapja az őt megillető törődést.

Ezt a törődést emelte már-már művészi szintre a sárvári Spirit Hotel, ahol pontosan tudják, hogy a vendégeknek mennyi lelki öröme származik a test kényeztetéséből. Miközben a legjobban képzett szakemberek azzal foglalkoznak itt, hogy a test igényeit a lehető legtökéletesebben kielégítsék, jól tudják, hogy valójában a lélek érzékeny hangszerének húrjait hangolják fel. Mert egy jól karbantartott, ápolt testben örömmel és szívesen lakik a lélek.

süti beállítások módosítása