2016. augusztus 05. - Forrás Blog

A vízi sport, ami csak első ránézésre gyerekjáték

Próbáltátok már az aquafitneszt? Sokszor figyeljük a medence partjáról, de csak kevesen szánjuk rá magunkat! Pedig higgyétek el, érdemes!

aqua_aerobic_istock_5054930_xlarge.jpg

Az aquafitnesz, vagy más néven vízi torna az egyik legkellemesebb edzésmódszerek egyike. Segít megszabadulni a mindennapi stressztől, de hatékonyan működik az izomhúzódások kezelésében és támogatja a fogyókúrát is. Sokan úgy gondolják, komolytalan sport, afféle „tessék-lássék” edzésforma. Ez nagyon nagy tévedés. A közegellenállással és a felhajtóerővel való folyamatos küzdelem embert próbáló feladat. Lehet, hogy a medence partjáról nézve viccesnek és egyszerűnek tűnik, de sokkal megerőltetőbb, mint gondolnánk. Ráadásul, ha lelkiismeretesen végezzük, a szivacssúlyzóval és bokára csatolt nehezékkel kiegészített gyakorlatokat, az aquafitnesz nagyon hatékony mozgásforma lehet bárki számára. A feladatok nemcsak az állóképességet, hanem az erőt is fejlesztik, de javul a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék is.

Még egy atlétát is újra formába hoz

Talán nem is gondolnátok, de már az ókori görög tudós, Hippokratész is számos megbetegedés kezelésére javasolta a vízben végzett terápiát. A ma ismert aquafitnesst végül egy amerikai katona, Glenn McWaters fejlesztette ki a nyolcvanas években. McWaters atléta volt, akit egy komoly sérülés után nem engedtek tovább futni az orvosok. A férfi nagyon elkeseredett és kifejlesztett magának egy speciális, medencében végzett rehabilitációs vízi tornát, amely annyira megerősítette lábát, hogy újra engedélyezték számára a futást. A csodatévő történetnek köszönhetően az aquafitnesz először csak a gyógyításban, majd széles körben is népszerűvé vált. Hazánkban 1998–99-ben hallottunk róla először. Eleinte Budapesten indultak aquafitnesz tréningek, mára viszont már több nagyobb és kisebb városban is ki lehet próbálni ezt az új sportágat. A strandokon, fürdőkben is egyre gyakrabban találkozhatunk a vendégcsábító vízi gimnasztikával, vízi aerobikkal, ami a sportág népszerűségének növekedését mutatja.

 

Gerincbántalmaktól szenvedőknek és kismamáknak is ajánlott

Az aquafitneszt bárki kipróbálhatja, a szakemberek jó szívvel ajánlják mindenkinek: egészségesnek, betegnek, idősnek és fiatalnak. De természetesen van néhány olyan speciális eset is, amikor az aquafitnesz lehet az egyetlen igazi megoldás a mozogni vágyók számára. Ízületkímélő hatása miatt javasolt ortopédiai műtéten átesetteknek, reumatológiai betegségben, illetve porckorong problémákban szenvedőknek. Az aquafitnesz optimális lehet krónikus légúti betegségben szenvedőknek is, hiszen a víz alatti mozgás folyamán szabadabbá válik a légzés, mely a vér oxigéntelítettségét kedvezően befolyásolja. A vízfelszín feletti uszodai párás levegő jó hatással van a légzésre és biztosítja a pollenmentes környezetet. Speciális célcsoportot képeznek a kismamák, a vízben ugyanis kevésbé zötykölődnek, mint bármely szárazföldi sportág végzésekor, így kíméletesen át tudják mozgatni minden porcikájukat.

 

Hatékony kiegészítője a fogyókúrának

Ha fogyni és erősödni szeretnétek, az aquafitnesz akkor is jó választás. A medencében tornázók ugyanis a víz közegellenállását használják ki, mely legalább 12-szerese a levegőjének, ráadásul ez a szám hatványozódik, ahogy a mozgás ereje fokozódik. A vízben való mozgáskor az izmok tónusosabbakká válnak, és több kalóriát tudunk elégetni, egy óra intenzív vízi gimnasztika során akár 400-500 kcal-t is. A fogyni vágyók számára ráadásul azért is előnyös az aquafitnesz, mert az ízületeiket kevésbé terhelik, ugyanakkor a mozgás nagyon intenzív. Ráadásul edzők elmondása szerint a súlyfelesleggel rendelkezők gátlásai is feloldódnak a vízben, és nem érzik olyan kellemetlenül magukat, mint mondjuk egy konditeremben.

süti beállítások módosítása