2016. október 06. - Forrás Blog

A szó, amit mindenki ismer: „Egészségedre!”

Az egészség megőrzése, a betegség elkerülése mindenütt a világban a hétköznapok egyik fontos feladata. Szerintetek van még mit tanulnunk?

o72yxz0_ma_solat.jpg

Az őszi szélben, csípős hidegben sokkal könnyebben megbetegszünk, hamarabb legyengül a szervezetünk. Ilyenkor próbálunk jobban odafigyelni magunkra, több vitamint fogyasztani, sok folyadékot inni és ügyelni ruházkodásunkra. Bizony, az egészség megtartásáért tenni is kell. A világ minden országában más és más fogalom kerül fókuszba, ha egészségmegőrzésről és az immunrendszer erősítéséről van szó. Ha sorra vesszük őket, talán mi is tanulhatunk belőle valamit.

Ausztráliában úgy tartják, mindennek az alapja a sport és a jó erőnlét, szerintük ennek segítésével bármilyen betegség legyőzhető. Hisznek benne, hogy minél durvább edzésprogramot választunk, annál egészségesebb és ellenállóbb lesz a szervezetünk. Legyen szó futásról, gimnasztikáról, súlyzókról vagy szörfözésről, Ausztráliában a jelszó az egészség jegyében: keményebben, gyorsabban és erősebben!

A franciák az aprólékosan kidolgozott konyhára esküsznek. Szerintük az egészség titka az étkezésben rejlik, minden egyes okosan megválasztott falat újabb lépést jelent a harmonikus élet felé. A franciáknál a tudatos táplálkozás a hétköznapok része. Nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt, tengeri halat és sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. Mindig kis adagokat fogyasztanak, így ügyelve a súlyukra. Fontos viszont, hogy legyen bármilyen étel a tányéron, a franciák nem rohannak, nem állva esznek, megadják a módját a legkisebb gasztronómiai élvezetnek is.

Izland a források hazája, ezt és a víz nyújtotta egészséges élvezeteket ki is használják az itt élők. Izlandon még a legkisebb településen is találunk uszodát és a sok forrásnak köszönhetően rengeteg fürdőszolgáltatás is várja a pihenni vagy gyógyulni vágyókat. Az izlandiak szerint a víz gyógyító erejével semmi sem vetekedhet, szerintük a legjobb sport az úszás, a kisgyereket már nagyon korán „bedobják a mély vízbe”.

Indiában nem csak vallási okokból, hanem egészség megőrzési szempontból is előnyben részesítik a cipő nélküliséget. Mezítláb sétálni szerintük egyet jelent a természettel való egyesüléssel, ráadásul a különböző textúrájú talaj érintése a lábon felér egy erős talpmasszázzsal, erősíti a szervezet immunrendszerét.

A japánoknál jobban senki sem ismeri ki magát a balneoterápia tudományában. A fürdőzés és a wellness náluk nem luxus, hanem a mindennapi élet része. A szigetországban hosszú évszázadokra tekint vissza a fürdőkultúra, a japánok szerint a fürdőzés és a hozzá kapcsolódó kezelések elűzik a betegségek alapját képező stresszt, izmaink ellazulnak, szellemünk megnyugszik, bőrünk pedig megszépül tőle.

A britek titka a friss ételekben rejlik. Egy újságíró szerint az emberek a ködös Albionban szinte nem is használják már a hűtőszekrényt, annyira a friss alapanyagok éltetik őket. Az angolok csak a tartós élelmiszereket vásárolják meg előre, húst, a zöldséget és a gyümölcsöt naponta frissen veszik. Nagy divat a friss fűszerek használata és a frissen préselt gyümölcslé fogyasztása is. Szerintük az egészség alapja a friss alapanyagból készült étel fogyasztása.

süti beállítások módosítása