2017. március 29. - Forrás Blog

Étrend és életmód böjt után

A tavaszi méregtelenítő kúrák és a hagyományos böjtölés után a szervezetünk nem csak felfrissül, hanem egyúttal egy új „menetrendre” is átáll.

omwr220.jpg

Ez nem csupán az emésztésre és az anyagcserére igaz, de a pszichénkre is. Ilyenkor még mindkettő érzékeny a változásokra, ezért nagyon fontos, hogy a böjt után is körültekintőek legyünk a táplálkozásunk és általában az életmódunk terén azért, hogy a tisztító kúránk hosszútávon is eredményes legyen.

A tavaszi böjtölés megadhatja a kezdő lendületet a szervezetünknek ahhoz, hogy a nehéz téli ételek és a mozgásszegény életmód után egy frissebb és egészségesebb „programra álljon át”. Önmagában már egy néhány napos méregtelenítő kúra is jótékony hatású lehet – például gyorsan megszabadulhatunk pár felesleges kilótól és sokkal jobbá válik a közérzetünk –, de csak akkor van igazán értelme ennek procedúrának, ha utána is tartani tudunk néhány fontos életvezetési szabályt. Például egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mikor eszünk a böjt után.

 

Napi öt étkezés - mértékkel

A szakemberek szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy egy sikeres böjt után vezessünk be egy hosszú távon tartható étkezési rendet, aminek a lényege, hogy gyakran, változatosan és mértékkel együnk minden nap lehetőleg ugyan azokban az órákban. Ez ideális esetben napi ötszöri étkezést jelent, vagyis ne csupán a három főétkezésre – a reggelire, ebédre és vacsorára – figyeljünk oda, hanem iktassunk be egy tízórait és egy uzsonnát is. Ezzel az étkezési ritmussal elérhetjük, hogy soha ne érezzük magunkat éhesnek, és a szervezetünk ne kapjon „koplalási vészjelzést”. Ugyanis ha a testünk azt érzékeli, hogy kiszámíthatóan és rendszeresen jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz, akkor kevesebb energiát fordít a raktározásra – magyarul az ütemezett étkezésekkel elkerülhetjük a további súlygyarapodást. Persze csak akkor igaz ez, ha nem habzsolunk mérték nélkül, és megválogatjuk azt is, hogy mit eszünk. A délelőtti étkezések például lehetnek kiadósabbak, de délután és főleg vacsorára már semmiképpen ne terheljük meg nagyobb mennyiségű étellel a gyomrunkat: a dietetikusok szerint legfeljebb két ökölnyi ételt együnk, mert ennyit tud egyszerre gond nélkül megemészteni a gyomrunk.

 

Párolt zöldségek és könnyű húsok

Egy tisztítókúra után fontos, hogy megválogassuk, mit eszünk: a délutáni órákban például már ne fogyasszunk nyers zöldségeket, mert ez reggelre puffadást okoz, a cukrot, fehér kenyeret pedig lehetőleg teljesen hagyjuk ki az étrendünkből. Böjti időszak után kerüljük a hüvelyeseket, káposztás ételeket, a paprikát, hagymát és a kenyérfogyasztást is. Füstölt és zsíros húsok helyett jobb, ha könnyű, fehér húsokat és halat eszünk heti egy-két alkalommal, emellett pedig minél több zöldséget fogyasszunk – lehetőleg párolva! Az étkezések mellett fontos, hogy megfelelő legyen a folyadékbevitelünk is: naponta 2-3 liter tiszta víz illetve a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek a legjobbak erre a célra, a cukros és szénsavas üdítőket pedig lehetőleg teljesen hagyjuk el.

 

Vegyük komolyan az evést

A tartós fogyás másik titka, hogy „ceremóniává tesszük” az evést, és nem mellékes tevékenységként, például tévézés közben, munka mellett vagy talpon állva eszünk – ilyenkor ugyanis nem rágjuk meg eléggé az ételt, ami rosszat tesz a gyomornak és sok értékes tápanyagot is elvesztegetünk. Ha sikerül megtartanunk ezeket az étkezési szabályokat és mellé a napirendünkbe be tudunk iktatni még heti két három alkalommal 20-30 perc intenzív testmozgást – egy fürge séta például tökéletes erre a célra! –, akkor a böjtünk nem lesz hiábavaló, és friss energiákkal feltöltekezve, karcsúbb vonalakkal fordulhatunk majd rá a nyári bikini szezonra.

 

Böjttörés sült almával

A tavaszi tisztítókúrákkal kapcsolatos néhány fontos tudnivalóról megkérdeztük szakértőnket is. Akár a böjtölés előtt állunk, akár már túl vagyunk rajta, Szombathelyi Daniella dietetikus tanácsait mindenképpen érdemes megfontolni.

 

Melyik zöldségfélék és húsok fogyasztását tartja a legjobbnak egy böjt utáni időszakban?

A száraz hüvelyesek és puffasztó (pl. káposztafélék) kivételével mindent ajánlanék friss, gőzben párolt, párolt, esetleg sült vagy főtt formában. Húsok közül a halakat, csirkét, pulykát, sovány vadakat helyezném előtérbe zsírszegényen elkészítve.

 

Egyformán érvényesek a böjt utáni életmódtanácsok nőkre, férfiakra, idősekre és fiatalokra?

Az életmódot és a táplálkozást sok tényező befolyásolja. Más a szükséglete egy aktív életet élő, sportoló fiatalnak, egy irodában dolgozó, nem sportoló hölgynek és egy idős bácsinak is. Mindezt még az esetleges betegségek is befolyásolhatják. De mindenkire egyaránt érvényes, hogy a naponta 4-5-szöri étkezés, a zöldségekben gazdag, elegendő folyadékot tartalmazó étrend mindenki egészségét és jóllétét szolgálja.

 

Egy átlagos egészségi állapotú felnőttnek hány napos böjtöt érdemes tartania kora tavasszal?

Kilenc napos kúra javasolt, amely két bevezető napból, öt böjti napból, illetve két felépítő napból áll.

A böjtben egyáltalán nem szabad semmilyen ételt magunkhoz venni? Mikor szabad illetve kell megtörni ezt a szabályt?

A böjt alatt nem veszünk magunkhoz szilárd ételt. Két bevezető öt böjti nap és két felépítő napból áll a böjti kúra. Ezeken a napokon az előírt menüt fogyasztja a vendég. A böjttörés sült almával történik, s ezt követi a két felépítő nap.

 szombathelyi_daniella.png

süti beállítások módosítása