A nyári melegben mindannyian sokszor gyengének és ok nélkül fáradtnak érezzük magunkat. Győzzük le a kánikulát vitaminokkal!
A kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend az egyik legjobb módja, hogy még a legnagyobb melegben is jó formában lehessünk. A helyes táplálkozás megvéd a napsugárzás káros hatásaitól, megadja a szervezetnek a napi rutinhoz szükséges energiát és segítségével könnyebben elkerülhetőek a szokásos nyári betegségek is. Egyes tanulmányok szerint a megfelelő vitaminok bevitelével segíthetünk a kánikula átvészelésében, kevésbé leszünk levertek, fáradtak és ingerlékenyek. De melyek ezek a fontos vitaminok?
Energiát adó C- és E-vitamin
A kutatók szerint megfelelő C-vitamin szinttel a szervezet könnyebben reagál a hő okozta stresszre, ezzel együtt csökken a hőguta és a hőkiütés kialakulásának esélye is. A napi C-vitaminpótlás segít a szervezetnek, hogy könnyebben alkalmazkodjon az időjárás változásaihoz. Az antioxidánsok hasznosak lehetnek a szervezet önvédelmi folyamatainál is, ráadásul segíthetnek a bőr védelmében, a napsugárzással szemben. Az C-vitamin tehát az UV-sugárzás káros hatásai ellen hatékonyan használható, de E-vitaminnal kombinálva még a leégést is segíthet megelőzni. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya. Szakértők egyre többet hangsúlyozzák a homoktövis és a goji bogyó jótékony hatásait, érdemes ezeket is kipróbálni.
Napsütötte D-vitamin
Azt majdnem mindenki tudja, hogy a D-vitamin jót tesz a bőrünkkel. Növeli annak tömörségét, ez pedig kevesebb ráncot jelent a későbbiekben. A D-vitamin ezen kívül jót tesz a keringésnek, az immunrendszernek és nélkülözhetetlen kelléke a csontanyagcserének. A D-vitamin egy része a bőrben termelődik napfény hatására, bizonyos fajtája élelmiszerekkel is bevihető. Napi 15-20 perc napon való tartózkodás elegendő a szervezet D-vitamin raktáraink feltöltéséhez, az UV sugárzás veszélyei miatt sokan óvakodnak a természetes napfénytől, és bőven vannak olyanok is, akik zárt munkahelyen töltik a napfényes órák nagy részét. Márpedig a D-vitamin pótlásáról ilyenkor is gondoskodni kell. A tojás, a tejtermékek, a tengeri halak, a kaviár vagy csukamájolaj fogyasztásával nagyon sok D-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Sokat segíthet még a hozzáadott D-vitaminnal készülő, gabonapelyhek, tejtermékek fogyasztása is. A D mellett az A-vitamin is segíthet melanóma és a napégés okozta bőrproblémák megelőzésében. A kutatók szerint a naponta a-vitamint szedő embereknél 60%-kal kisebb a bőrrák esélye, mint azoknál, akik ezt naponta nem viszik be a szervezetükbe.
Kell az ásványvíz is.
Nyáron a nagy melegben sokkal több folyadékot és ezzel együtt több ásványi anyagot veszítünk, melyek pótlásáról egészségünk érdekében gondoskodnunk kell. Szakemberek szerint, az késő, ha csak akkor iszunk, ha szomjasak vagyunk, hiszen addigra dehidratálódott a szervezetünk. Tudatosan kell figyelnünk arra, hogy minden nap megigyunk legalább 3 liter vizet. Együnk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt (mennyiségileg is ebben a sorrendben). És ne feledjük, ha az év többi részében étrend-kiegészítőket fogyasztottunk, most sem szabad azok bevitelét drasztikusan elhagyni, bár valamelyest csökkenthető.