2016. szeptember 22. - Forrás Blog

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Hamarosan beköszönt a hideg, az új csizma és a meleg kabát mellé kell még valami, hogy átvészeljük a telet: az erős immunrendszer!

ob82up0_ma_solat.jpg

Ahogy ruhatárunkat és éléskamránkat, úgy a szervezetünket is fel kell készítenünk a hideg évszakra. Erős immunrendszer nélkül a legmelegebb kabát sem ér sokat. Sokan ilyenkor elkezdenek turbó tempóban vitaminokat és táplálék kiegészítőket fogyasztani, pedig van ennél egyszerűbb, természetesebb és olcsóbb módszer is: az odafigyelés. A kellemetlen megfázásos megbetegedésetek elkerülése szempontjából a testedzés mellett az élelmiszerek megválasztása is nagyon fontos. Jöjjön tíz egyszerű tanács, melyek betartásával nap mint nap tehetünk immunrendszerünk erősítéséért.

1. Amikor csak lehet, próbáljuk ételeinket friss alapanyagokból elkészíteni, vagy válasszunk olyan éttermet, ahol tudjuk, hogy csak ilyesmit használnak!

2. Kerüljük az adalékanyagokat tartalmazó készételek fogyasztását, ne járjunk gyorséttermekbe, iktassuk ki étrendünkből az instant, a zacskós, a finomított és a konzerv élelmiszereket.

3. Fogyasszunk minél több nyers ételt, zöldséget, gyümölcsöt és magvakat, ugyanis ezek tartalmazzák a legtöbb jótékony vitamint, ásványi anyagot és enzimet. Sajnos a főzés, sütés és párolás alkalmával a vitaminok nagy része, és az összes enzim elpusztul. Ezért ha pároljuk, vagy pirítjuk a zöldséget, akkor se túl hosszú ideig tegyük.

4. Ha lehet, ne fogyasszunk cukrot! Helyette inkább mézzel édesítsünk, de még a méznél is jobb megoldás a sztívia, vagy a nyírfacukor.

5. Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg szénsav- és cukormentes zöldség és gyümölcsleveket, gyógyteát vagy fehér- és zöldteát.

6. Kerüljük az állati fehérjét, ugyanis a legújabb kutatások bebizonyították, hogy az állati fehérjék – főleg az egyik tejfehérje, a kazein – gyengítik az immunrendszert.

7. Mozogjunk minél többet friss levegőn. Ha tehetjük, hetente legalább egyszer menjünk el szaunázni, vagy gőzfürdőbe, de a váltott hideg-meleg vizes zuhanyzás is jó immunerősítő.

8. Aludjunk eleget és lehetőleg ideális körülmények között, azaz 16 foknál ne melegebb hálószobában, teljes sötétben, csendben és természetes anyagú ágyneműben.

9. Az immunrendszer apró, de annál fontosabb része a bőrimmun, amely hasonló jótékony baktérium- és gombaflórával rendelkezik, mint a bélflóra. A nem megfelelő kozmetikumok használata következtében károsodhat a bőr védelmi rétege, és a kórokozók szabadon bejuthatnak a bőrön keresztül is. Kerüljük a baktériumölő kézmosók és tusfürdők használatát, használjunk bőrimmun erősítő probiotikus kozmetikumokat.

10. A leginkább odafigyelő életforma mellett sem tudjuk kikerülni azt, hogy méreganyagok jussanak a szervezetünkbe. Vegyünk erőt magunkon, az egy-két napos méregtelenítő böjt nem fog ártani!

süti beállítások módosítása