2016. augusztus 15. - Forrás Blog

Jamie Oliver sajtburesze Kenderesinek

Kenderesi Tamás mondata – „rám férne pár sajtburesz” – bejárta a sajtót. Utánanéztünk, milyen sajtburgert tudunk lelkiismeret furdalás nélkül enni, ha nem mozgunk annyit, mint egy olimpikon.

ztztz.jpg

 Fotó: MTI

Sajtburger hullám

Kenderesi Tamás félmondata valóságos lavinát indított el az interneten. Mondhatjuk, hogy nincs olyan hamburgerkészítő és forgalmazó, aki ne ajánlott volna fel „néhány sajtbureszt” Kenderesi Tamásnak, amikor hazaér. Fiatal lányok ezrei, édesanyák és nagymamák százai ajánlottak fel „sajtbureszes” vacsorameghívást a szimpatikus srácnak, akinek Facebook oldala mostanra dugig megtelt „burgeres” mémekkel. Ha egy sportoló is eszik sajtburgert, akkor az akár egészséges is lehet? – merülhet fel sokunkban a kérdés. A dietetikus szerint még ez is elképzelhető, de nem egy gyorséttermi hamburger esetében.

kenderesi.jpg

 Fotó: MTI

Szombathelyi Daniella a sárvári Spirit Hotel táplálkozási szakértője - aki a kollégáival egyénre szabott tanácsokkal segíti a hotel mySpirit Egészségprogramban résztvevőket - azt mondja, az átlagos sajtburger sok rejtett zsírt, cukrot és ízfokozót tartalmaz, értékes tápanyag viszont kevés van benne. Az alacsony telítő értékük miatt rövid idő alatt sok kalóriát tudunk bevinni velük a szervezetünkbe, ennek nagy része viszont felesleges, úgynevezett üres kalória. A gyorsan felszívódó szénhidrátok miatt pedig nagyon hamar éhségérzetet okoznak.

Ehetünk egészséges sajtburgert is

Szombathelyi Daniella azt is hozzátette, a hamburger egészséges is lehet, ha odafigyelünk az alapanyagokra és az elkészítés módjára. Többféleképpen is készíthetünk egészséges sajtburgert: használhatunk teljes kiőrlésű zsemlét, tehetünk bele vörös hús helyett grillezett csirkemellet és cheddar sajtot, vagy sovány húsból készített hamburgerhúst és sajtot. Vegetáriánusok részére készülhet zöldségekből a „húspogácsa”. Ízlés szerint rakhatunk bele zöldségeket, csökkentett cukor tartalmú ketchupot és mustárt. Sokan, akik az „egy szelet csemegeuborkát” vagy csupán egy fonnyadt salátalevelet tartalmazó hamburgereket fogyasztják, el sem tudják képzelni, hogy egy jó hamburgerbe milyen sok friss zöldség belefér és hogy ezek milyen remekül harmonizálnak a húspogácsa vagy éppen a sajt ízével. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy bár a kalóriatartalma az „egészséges” burgernek sem lesz alacsonyabb, de a tápértékét jelentősen megnöveljük és a jobb alapanyagok összeválogatásával is tehetünk egészségünkért. Az egészségesen elkészített hamburgerbuci teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, ami miatt lassabban szívódik fel, így jóllakottság érzésünk tovább tart. Ahogy az élet minden területén, úgy hamburgertéren is nagyon fontos a „körítés”. A sült krumpli, vagy a sok majonézzel és cukorral készülő köretek helyett érdemes minél több friss salátát és zöldséget fogyasztani a burgerünk mellé.

Azt, hogy Kenderesi Tamás a sok-sok ajándék sajtburgerből mennyit fog elfogyasztani, vagy hogy mennyit fogad el a vacsora és ebéd meghívásokból, nem tudjuk, de az biztos: ha ilyen teljesítményre sarkall, akkor sok finom „sajtbureszt” kívánunk neked, Tomi!

 

Egészséges hamburgert otthon!

Hoztunk nektek két nagyszerű receptet, amit otthon is gyorsan és könnyen el lehet készíteni!

burger.jpg

Burger Szezámmagos Lazacpogácsával és joghurttal

Hozzávalók:

450 g lazac filé (bőrös, aprítva)
450 g bébi spenót (aprítva)
25 g panko morzsa (japán kenyérmorzsa)
2 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál friss gyömbér (reszelve)
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámmag

őrölt feketebors
175 g zsírszegény görög joghurt
2 evőkanál friss kapor
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
olívaolaj (spray)
4 db teljeskiőrlésű hamburger buci/zsemle

Elkészítés:

Keverjük össze a lazacot, bébi spenótot, a pankomorzsát, a citromlevet, a gyömbért, a szójaszószt, a fél evőkanál szezámmagot, a sót, a borsot egy nagy tálban. Formázzunk belőle 4 pogácsát és forgassuk bele a maradék fél evőkanál szezámmagba.

Egy kisebb tálban keverjük össze a joghurtot a kaporral, a fokhagymával, a maradék 1 evőkanál citromlével.

Melegítsünk elő egy enyhén olajozott grill serpenyőt közepes hőmérsékleten, amíg felforrósodik, de nem füstöl. Süssük a lazacpogácsák mindkét oldalát 3-4 percig vagy amíg aranybarna nem lesz és átsül. Grillezzük meg a buci vágott felét is 2 percig vagy amíg aranybarna nem lesz.

Tegyük a bucikba a lazacpogácsákat 2 evőkanál joghurtszósz kíséretében.

Forrás: health.com

Vegánburger Jamie Olivertől!

Hozzávalók:

1 db 400 g-os csicseriborsó konzerv
1 db 340 g-os kukoricakonzerv
0,5 szál friss koriander
0,5 teáskanál paprika
0,5 teáskanál koriander mag
0,5 teáskanál köménymag
1 citrom héja
3 púpos evőkanál liszt
tengeri só
repceolaj
2 nagy paradicsom
ketchup
4 teljeskiőrlésű hamburger buci/zsemle

Elkészítés:

Tegyük a robotgépbe a csicseriborsót és a kukoricát. A korianderleveleket szedjük le a száráról és ezt is tegyük a robotgépbe. Majd adjuk hozzá a fűszereket, a citromhéjat, a lisztet és  egy csipet sót. Keverjük, de ne teljesen homogénre, hanem maradjon kicsit darabos.

Lisztezzünk meg egy gyúródeszkát és ezen osszuk 4 egyenlő, körülbelül 2 cm vastag pogácsára a kapott keveréket. Majd egy tálcán tegyük 30 percre a hűtőbe, hogy összeálljon.

Közepes lángon hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőbe. Amikor felmelegedett, süssük a pogácsákat körülbelül 10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek és át nem sülnek, ezután fordítsuk meg.

Közben mossunk meg 4 darab salátalevelet és szeleteljük fel a paradicsomot.

Ezt követően állítsuk össze a burgerünket.  Pirítsuk meg a kettévágott bucit, majd tegyünk rá ketchupot, és rétegezzük a paradicsomszeleteket, a saláta levelet és a pogácsát. Kínáljuk zöldsalátával.

Forrás: jamieoliver.com

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebook-on és az Instagram-on is!

süti beállítások módosítása