Hallottatok már a kurkumáról? Fűszernek is fantasztikus, gyógyító hatását tekintve pedig valóságos csodaszer.
A magyar háziasszonyok ritkán gondolnak rá a családi menü tervezése közben, hiszen konyhánk nemigen használja, de a keleti éttermek kínálatában sokszor találkozhatunk semmihez sem hasonlítható sárga színű fűszerrel. A növény nemcsak ételek ízesítésében bajnok, de egészségmegőrzésben, gyógyításban, sőt szépségápolásban is verhetetlen. De honnan vajon honnan származik a kurkuma és miért nevezik olyan sokszor csodaszernek?
Ősi ázsiai csodaszer
A kurkumát Kínától Thaiföldig használták és használják a népi gyógyászatban és az ételek ízesítésében. Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító.
Ma már Európában és Amerikában is elismerik eredményeit
A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Folynak a kutatások daganatellenes hatásáról is: kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Emellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Belsőleg alkalmazva:
- Remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását.
- Alkalmazhatjuk vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására.
- Vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését.
- Csökkentheti a koleszterinszintet, serkentheti a zsíranyagcserét, segítheti az epeváladék epehólyagból való kiürülését.
- Májvédő hatású, segítheti a májsejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálja a májsejteket
- Csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású
- Csillapíthatja a köhögést, hurutoldó hatásával a megfázás kiváló ellenszere
- Jótékonyan hat és az ízületekre, inakra is.
- Antibakteriális, méregtelenítő hatásával fontos szerepe lehet az egészség megőrzésében, a kellemes közérzet kialakításában és megőrzésében.
Külsőleg használva megállíthatja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású lehet, csökkentheti a duzzanatokat. Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is kiváló segítséget nyújthat.